De wereld verandert, wat nu?

door | aug 1, 2016 | Blog | 0 Reacties

1

AUGUSTUS, 2016

Flexibiliteit
Bijscholen
Ondernemerschap

Op school word je voorbereid op je latere leven en loopbaan. Je leert daar dingen die daarbij van pas kunnen komen. Maar wat nou als wat je nu aan het leren bent, straks niet meer nodig is om te weten? Of om te kunnen? Dat overkomt op dit moment heel wat kinderen. Ook volwassenen trouwens, dus die zitten al met de gebakken peren.

Steeds meer werk wordt overgenomen door machines en robots. Dat betekent: goedkoper en minder ziekteverzuim, even vanuit werkgevers beschouwd. Niet dat mensen niet meer nodig zijn, dat wel, maar voor andere werkzaamheden dan dat ze deden. Of nog doen.

Dat lot treft niet alleen ongeschoold of laaggeschoold personeel, ook hoogopgeleid personeel kan de klos zijn. Dat betekent dat we er rekening mee moeten houden dat ons dat in principe bijna allemaal kan overkomen.

Hoe weet je nou waar je rekening mee moet houden als je niet weet welke kant het op zal gaan? Wat vraagt dat van mensen, daar rekening mee te houden?

In de eerste plaats vraagt het om alert zijn. Niet alleen als je je baan dreigt te verliezen, maar continu. En zeker als je op het punt staat keuzes te maken t.a.v. studie of opleiding.

Wat lees je in de media en in vacatureteksten? Is er bijvoorbeeld steeds meer vraag naar hbo’ers voor functies die vroeger ook met een mbo-achtergrond gedaan konden worden? Grote kans dat dan de vijver waaruit werkgevers kunnen vissen al overvol is met mbo’ers. Dan kunnen zij hun eisen veranderen en een hbo-diploma als ondergrens stellen. Mede met het oog op de toekomst dat werkzaamheden waarschijnlijk zullen veranderen en kennelijk wat complexer zullen worden.

Daarnaast vraagt het om flexibiliteit. Het werk dat je nu doet of wil gaan doen, is er straks misschien niet meer. Als je dat juist heel leuk vindt om te doen, is dat natuurlijk erg jammer. Maar geen baan hebben en dus ook geen geld verdienen, is nog jammerder. Dus kijken naar wat er wel is en hoe je daarvoor in aanmerking kunt komen, is dan wel zo handig en verstandig.

Hoe weet je nou waar je rekening mee moet houden als je niet weet welke kant het op zal gaan? Wat vraagt dat van mensen, daar rekening mee te houden?

REACTIES

  Misschien betekent dit dat je nog een aanvullende cursus of opleiding moet doen. En dan komen we meteen op het volgende punt: je moet bereid zijn om steeds weer bij te scholen. Zelfs om je om te scholen als dat nodig mocht zijn. De ‘luxe’ om dat niet te willen en toch geld te krijgen, wordt steeds verder uitgekleed. Dus moet je wel, wil je toch een inkomen blijven behouden.

  Tot slot vraagt het om ondernemerschap. Niet dat je meteen je eigen bedrijf hoeft te beginnen, ik bedoel meer dat je kansen moet leren zien en die moet leren benutten. Waar zijn gaten in jouw ‘markt’ waar jij op in kunt spelen? Welke functies zijn er die lastig ingevuld kunnen worden en waar jij misschien in past? Ook dat is ondernemerschap!

  We zien nu ook dat steeds meer mensen een combinatie maken van werken in loondienst en het hebben van een eigen bedrijf(je). Dat kan een hele mooie oplossing zijn om enerzijds een basisinkomen te hebben, waarnaast je ook een inkomen kunt opbouwen als ondernemer. Je speelt dan toch nog een beetje op safe.

  Maar eigenlijk is het ook heel slim. Omdat je zo leert dat je ook je eigen werk kunt creëren. Misschien niet altijd even gemakkelijk, maar het is wel heel handig om te kunnen. Als je het goed doet namelijk, kan het heel succesvol zijn. En als je het een keer gedaan hebt, is het een volgende keer alweer gemakkelijker. Daarbij is het een leuk en spannend avontuur, dat is ook wat waard.

  Bij de Kick van het Kunnen praten we hier met de kinderen over. Dat zelf werk bedenken en daar mogelijkheden voor zien, ook een heel goed plan kan zijn voor hun toekomst. Dat van de gebaande wegen af gaan soms juist veiliger is dan dit niet te doen. En het een hoeft het ander zeker niet uit te sluiten.

  Ze hoeven het niet alleen te doen, juist samenwerken met elkaar kan de slaagkans vergroten. De een kan goed zijn in dit, de ander in dat. Samen ben je sterker dan alleen. Zo worden de kinderen zich meteen meer bewust van hoe handig en belangrijk verschillen juist zijn. Je hoeft niet alles zelf te kunnen om succesvol te zijn!

  0 reacties

  Een reactie versturen

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  de Kick van het Kunnen

  Croeselaan 231 bis A
  3521 BP Utrecht

  Ilene Krause: 06-58887672

  contactformulier

  Locatie

  De Fontein

  Aagje Dekenlaan 2

  1403 HH Bussum

  Op de hoogte blijven?