School = Rijbewijs

door | jun 22, 2016 | Blog | 0 Reacties

22

JUNI, 2016

Richtingsgevoel
TomTom
Happy code

Ik weet nog dat toen ik mijn rijbewijs net had, ik het echt heel ingewikkeld vond dat mijn rij-instructeur niet meer naast me zat om me te vertellen waar ik naar links en rechts moest. En waar ik extra op moest letten. Dat was nog voor het TomTom tijdperk moet ik er wel even bij vermelden. Dus dat betekende: met een uitgeprinte routeplanner op schoot op pad. Daar stonden dan cryptische omschrijvingen op als: ‘ga na 723 meter rechtsaf’, ‘neem de derde straat links na 285 meter’.

Wiskunde en rekenen waren nooit mijn sterkste kant, dus razendsnel uitrekenen hoe lang ik dan moest rijden met die snelheid (inclusief remweg) was natuurlijk geen optie. Gevolg: vaak verkeerd rijden en heel wat gevaarlijke situaties veroorzaken, want turen op je blaadje, meters tellen en rijden tegelijk, dat was lastig!

Maar uiteindelijk kwam ik dan toch altijd wel op de plaats van bestemming aan. Ondertussen ontwikkelde mijn richtingsgevoel zich, zij het noodgedwongen, ook steeds beter. Elk nadeel heb een voordeel, Johan Cruijff zei het al. Daarbij kreeg ik meer inzicht in stedenbouwkundige logica. Waar de kerk staat, is meestal het centrum.

Tegenwoordig heb ik een TomTom-app, wat een fantastische uitvinding is dat! Een zoetgevooisde Belgische vertelt me waar ik heen moet. En zonder omhalen en omwegen kom ik op tijd op de plek van bestemming aan. Wel zonder de onverwacht leuke zijwegen, want ze kiest altijd de kortste weg van A naar B. Tenzij ik haar anders programmeer.

Maar: elk voordeel heb ook een nadeel. Richtingsgevoel is nu bij veel mensen onderontwikkeld, zoniet totaal verschrompeld. Als een ledemaat dat geen functie meer heeft en evolutionair geëlimineerd is. Geen prik meer in de telefoon? Paniek!! Toen ik trouwde kwamen er mensen pas uren later in totale verwarring aan. En dat terwijl ik bij de uitnodiging voor de zekerheid een ouderwetsche ‘routebeschrijving’ had meegestuurd…. Maar die had dus niemand uitgeprint, met alle gevolgen van dien.

Nu even weer terug naar de vergelijking tussen school en rijbewijs. Op school leer je net als voor je rijbewijs een pakket aan vaardigheden en kennis op voorschrift van de staat. Docenten leren je die aan en als je slaagt voor je examen, mag je op pad. Naar een vervolgopleiding of een baan in dit geval. En ook hier doet zich de vraag voor: waarheen te gaan?

TomTom-stemmen te over, van ouders, leeftijdsgenootjes en andere belangrijke anderen die je vertellen waar je heen moet. Maar naar wie moet je luisteren?

REACTIES

  TomTom-stemmen te over, van ouders, leeftijdsgenootjes en andere belangrijke anderen die je vertellen waar je heen moet. Maar naar wie moet je luisteren? Eigenlijk alleen naar jezelf. Natuurlijk kunnen anderen je vertellen welke weg zij denken dat de beste is. Maar je eigen weg kiezen is hoe je het ook wendt of keert geheel en al je eigen keuze en verantwoordelijkheid. Het is immers jouw leven!

  Dan komt het ook hier aan op een goed ontwikkeld richtingsgevoel. En juist dat is geen kernvak op school. Dat is jammer, want het is wel heel belangrijk. Weten waar je heen wil en hoe daar kunt komen, is namelijk wel cruciale informatie om op je bestemming aan te kunnen komen.

  Dat richtingsgevoel ontwikkelen, je eigen innerlijk kompas om zo maar te zeggen, is iets waar we in de Kick van het Kunnen veel aandacht aan besteden. We praten erover met de kinderen, stellen ze vragen. Kijken en luisteren naar waar ze blij van worden en hebben het erover hoe belangrijk dat is. Geven ze trainingen in het vinden van hun ‘happy code’. Al die dingen geven ze brokjes informatie, waardoor ze leren waar ze heen willen.

  Het leukste is dat ze telkens weer tot de conclusie komen hoe gemakkelijk en fijn het eigenlijk is: je hoeft alleen maar te voelen en te ervaren waar je blij van wordt en waar je meer van wilt. Als je dat weet, kun je op reis. En kom je zeker aan op je plek van bestemming. Met zijwegen en omzwervingen, maar altijd op je eigen pad. Gegarandeerd succes!

  0 reacties

  Een reactie versturen

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  de Kick van het Kunnen

  Croeselaan 231 bis A
  3521 BP Utrecht

  Ilene Krause: 06-58887672

  contactformulier

  Locatie

  De Fontein

  Aagje Dekenlaan 2

  1403 HH Bussum

  Op de hoogte blijven?