Diploma-inflatie

door | jan 2, 2017 | Blog | 0 Reacties

2

JANUARI, 2017

Opstromen
Creatief denken
Ondernemen

In de nieuwsberichten staat steeds vaker te lezen dat er steeds meer kinderen ‘opstromen’ naar hogere schoolniveaus. Ook wij merken dat een grote groep kinderen na het vmbo door wil naar de havo. Om zo hink-stap-sprong naar het hbo door te stomen. En daarna misschien nog wel naar de universiteit als klapper op de vuurpijl.

Vaak staan deze ambities los van een concreet toekomstdoel. Hoe hoger opgeleid, hoe beter is het uitgangspunt. Schooldiploma’s bieden zekerheid en zijn de beste en enige weg naar vervulling en vrijheid. Maar is dat ook zo? Niet altijd, zo zal ik hieronder verduidelijken.

Ten eerste is er een situatie ontstaan dat steeds meer mensen hoger zijn opgeleid, waardoor het totale aanbod van hoger opgeleid personeel is gegroeid. En, weet je nog uit de economielessen: meer aanbod leidt tot een lagere prijs. Zo wordt een diploma dus minder geld waard en ontstaat er ‘diploma-inflatie’. Sta je per saldo toch weer werk te doen ‘onder je niveau’…

Ten tweede zijn er talloze voorbeelden van zeer succesvolle mensen, zonder dat zij hun resultaten met schooldiploma’s hebben bereikt. De welbekende Bill Gates van Microsoft en (wijlen) Steve Jobs van Apple staan ergens in de top-3 van de selfmade-men die toch zeer vermogend zijn geworden. Zij zijn voorbeelden van ondernemers, die hun eigen kompas als richtsnoer hebben gebruikt. Natuurlijk hebben zij ook dingen geleerd onderweg, maar niet noodzakelijk of hoofdzakelijk op school.

Ten derde kan Onderwijs ook zaken afleren, die juist cruciaal zijn voor succesvol functioneren en ondernemerschap. Creatief denken bijvoorbeeld. Doordat scholen met methodes werken die d.m.v. vastomlijnde stappenplannen naar een oplossing van een vraagstuk toewerken, en kinderen deze stappen strikt moeten opvolgen, ondermijnt dat de kunst om misschien een alternatieve route van A (vraagstelling) naar B (oplossing) te bedenken.

Dat resulteert veelal in het minder vindingrijk zijn van kinderen. En later volwassenen. En het versterkt de gedachte dat er maar één juiste oplossing is en dat er maar één weg is die daarheen leidt. Vaak is dat helemaal niet waar. Het gezegde ‘alle wegen leiden naar Rome’ kun je letterlijker opvatten dan je denkt: zo goed als alle wegen in Europa leiden naar Rome. En ook naar andere mooie steden trouwens. Misschien zelfs nog wel beter dan Rome, afhankelijk van wat je zoekt!

Het schoolse en volgens vaste methodes denken resulteert in het minder vindingrijk zijn van kinderen. En later volwassenen. En het versterkt de gedachte dat er maar één juiste oplossing is en dat er maar één weg is die daarheen leidt. Vaak is dat helemaal niet waar.

REACTIES

  Creatief denken en daarmee alternatieve maar effectieve routes kunnen bedenken, is cruciaal voor succes in heel veel functies. Niet alleen bij ondernemerschap, ook in banen in loondienst is het enorm van belang om steeds open te blijven staan voor nieuwere en betere wegen en oplossingen. En om deze te kunnen genereren. Het voortbestaan van organisaties hangt hier zelfs van af.

  En juist heel veel organisaties bedenken liever oplossingen waar ze niet meer van afwijken. Vervatten die in procedures en protocollen en gieten deze in beton. Dan hoeven ze vervolgens tenminste nooit meer na te denken over hoe ze de dingen moeten regelen. Dat is efficiënt vinden zij, want dan hebben ze meer tijd om nieuwe protocollen en procedures te bedenken voor nieuwe problemen.

  Hoe zou het zijn als we de wegen die we bedenken zien als ‘tijdelijk werkbare oplossingen’? Die weer ge-update worden als blijkt dat er betere ‘tijdelijk werkbare oplossing’ is? En zo ook over werkzaamheden en diploma’s te denken? Net zoals het landschap van de wereld steeds verandert, maar je onderweg wel vaardig bent geworden in het steeds vinden van nieuwe, betere wegen.

  Zo is het dus ook mogelijk dat er meerdere wegen zijn om een beter inkomen of betere positie te verwerven, zonder dat alleen door heel lang studeren te bereiken. Ook diploma’s hebben immers een beperkte houdbaarheid. En als robots werkzaamheden gaan overnemen, is het helemaal nog maar de vraag of die route je nog ergens brengt. Soms is het dus een betere keuze om te gaan ondernemen. Of tussentijds weer een opleiding te volgen als je weer toe bent aan een volgende stap.

  Ik kan iedereen aanraden om hier eens bij stil te staan: alle wegen leiden naar Rome. Jouw Rome bereik je via jouw weg. Durf je eigen route te kiezen en vertrouw op je innerlijk kompas!

  0 reacties

  Een reactie versturen

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  de Kick van het Kunnen

  Croeselaan 231 bis A
  3521 BP Utrecht

  Ilene Krause: 06-58887672

  contactformulier

  Locatie

  De Fontein

  Aagje Dekenlaan 2

  1403 HH Bussum

  Op de hoogte blijven?